Homofobiska brott ökar

 

I går släppte Brottsförebyggande rådet statistik över 2011 års hatbrott.  Det är ingen munter statistik. De homofobiska hatbrotten har ökat med elva procent jämfört med 2010. En som blivit misshandlad på grund av sin läggning är Manuel Gustafsson.
Manuel Gustafsson och hans vänner hade sett fram emot en härlig midsommar med sina kompisar på Öland. De bodde i en mysig liten friggebod och dagen innan midsommar skulle de hälsa på några vänner som bodde på den närliggande campingen. Tillsammans skulle de grilla. Efter att ha grillat träffade Manuel Gustafsson en kille på campingen.
– Han gav mig komplimanger och sa att jag hade vackra läppar. Sen frågade han om han fick stjäla en kyss. Så vi började hångla.
Därefter frågade killen Manuel Gustafsson om han ville följa med bort till en mer avlägsen plats och ha sex. Killens kompis skulle också delta i en trekant.
Det blev ingen trekant, utan en brutal misshandel i stället.

Killen som Manuel Gustafsson hade följt med, slog honom flera gånger i ansiktet.
– Medan blodet forsade skrek han “din jävla bög”.
– Killen förrådde mig med en Judaskyss, skulle man kunna säga.

26-åriga Manuel Gustafsson hade aldrig sett killen som misshandlade honom innan och han vet inte heller varför killen misshandlade honom.
– Min gaydar sa att han var bisexuell, något han själv också sa. Men det kan ha varit så att jag tryckte på vissa knappar och att han då fick bekräftat att han var gay och i och med det fick en chock. Fast det kan lika gärna ha varit planerat.

Manuel Gustafsson fördes till sjukhus och fick spendera midsommaraftonen där. Han har anmält misshandeln.
– Fast man känner sig skyldig för att man följde med en okänd kille. Men jag är ju inte den första som gjort det och det var ju midsommar och man var lite sugen …

Det är inte första gången Manuel Gustafsson blivit misshandlad. För fyra år sedan blev han en kväll misshandlad på en buss i staden han bor i, Jönköping.
– Tre killar kom på bussen och en av killarna frågade om jag var bög. Ja, svarade jag då. “Är du stolt över det?” frågade de. Jag svarade att man ju måste vara stolt för den man är. Sen tittade jag ner. Man ska aldrig förlora ögonkontakt med sin motståndare. För det var då det smällde. Jag fick näsbenet knäckt.

Manuel Gustafsson menar att han trots de båda händelserna inte är rädd eller tänker dra sig undan.
– Jag tänker fortsätta stå upp för de utsatta och jag hoppas att jag genom min historia kan förebygga att sådana här saker händer igen.
Och att sådana här saker händer verkar uppenbarligen inte vara så ovanligt, då polisen 2011 fick in 850 anmälningar som handlade om homofobiska hatbrott, verbala eller fysiska.

Källa:  http://www.qx.se/samhalle/21266/homofobiska-hatbrott-okar

 

Säg din åsikt

*