Pojke stack sig på kanyl vid förskolan

MÖLNDAL. De tre nyfikna femåringarna hittade en påse med kanyler och blodliknande vätska i en papperskorg på förskolans gård.

En pojke stack sig på en kanyl och en pojke smakade på vätskan.

– Man är ju skräckslagen över att något sådant här kan hända, säger Victoria Belin Benninge, mamma till en av pojkarna.

Det var i går förmiddags efter frukost som de tre pojkarna på Bifrosts förskola stack ut i förväg för att leka på gården medan personalen klädde på de mindre.

De tre femåringarna hann fram till en papperskorg som finns inne på gården. Där hittade de påsen med kanyler med tillhörande sprutor och några burkar med rödfärgad vätska.

En pojke stack sig på kanylen och en slickade på den blodliknande vätskan. Deras nyfikenhet blev plötsligt en livsfarlig lek.

– Jag är själv läkare och vet det här med blodsmitta och hur ytterst liten risken är att man blir smittad vid denna typ av exponering. Det blev en konflikt mellan förnuft och känsla som är svår att hantera, säger Victoria Belin Benninge.

Fördes till sjukhus

När den farliga leken upptäcktes fördes barnen direkt upp till Östra sjukhuset där de testades för blodburna smittor och som en ren säkerhetsåtgärd fått vaccinationer för hepatit.

– Förklaringen jag fått till att det finns papperskorgar på gården är att man tidigare hittat kanyler i sandlådan. Gården är tydligen ett tillhåll för äldre ungdomsgäng framför allt på helgerna, säger Victoria Belin Benninge.

Händelsen polisanmäld

Hon har nu polisanmält incidenten.

– Det här måste utredas. Det här får inte hända igen, säger hon och påpekar samtidigt att hon är jättenöjd med förskolepersonalen och att barnen trivs. Men att detta är bevis på personal- och tillsynsbrist.

Anders Lindroth, är chef för kommunala förskolan i Mölndal.

– Oerhört beklagligt att sådant här kan hända, säger han.

Hur kommer det sig att det finns en papperskorg inne på gården som barnen kan öppna?

– Det har varit mycket nedsmutsning där, med ungdomar som druckit öl till exempel. Det har blivit mycket bättre sedan man placerade ut papperskorgarna. Att man sedan hittar sådant här i korgen är givetvis inte bra.

Borde de inte ha tömts måndag morgon om ni vet att det är ett tillhåll för ungdomar?

– Serviceförvaltningen har i uppdrag att tömma dem vid behov. Men efter detta kommer vi att byta ut papperskorgarna mot sådana som inte går att öppna, säger Anders Lindroth.

Skärpta kontroller

Dessutom ska förskolans vaktmästare tömma pappers- korgarna varje morgon innan barnen kommer.

– Ett vaktbolag kommer att göra extra kontroller här på kvällar och helger under en period framåt, säger Anders Lindroth.

 

Källa: http://www.expressen.se/gt/pojke-stack-sig-pa-kanyl-vid-forskolan/

Säg din åsikt

*